4 biji kuning telur
115ml air
85 ml minyak sayuran
¼ sudu garam
100 gula
150g tepung
1 sudu serbuk penaik
(b) 85 ml minyak sayuran
¼ sudu garam
100 gula
150g tepung
1 sudu serbuk penaik
4 biji putih telur
90 g gula
1/8 sudu krim tartar
Cara-cara
1 tuang kuning telur, gula dan minyak sayuran ke dalam
mangkuk pengadun
2 tambah baki bahan-bahan ramuan di (a) ke dalam mangkuk
3 Adun (a) sehingga tidak berbintil-bintil. Ketepikan
sebentar.
4 Pukul putih telur di (B) sehingga lembut dan kembang.
Tambah gula dank rim tartar. Terus memukul hingga pekat.
5 adun (a) dan (b) sehingga sebati. Bakar pada suhu 175c
selama 40 minit. Segera balikkan bila dikeluarkan daripada ketuhar. Biarkan ia
sejuk. Bila kek sudah sejuk keluarkanya daripada acuan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan