Kek Teh keledek
(a)
250gm mentega 180 g gula
Secubit rasa garam
(B)
4 biji telur
(C)
180g keledek di kukus
25g gula
80ml santan
Pewarna ungu
(D)
290 g tepung 1 sudu besar tepung susu
½ sudu serbuk penaik
Aising Berhias atas
250 g gula aising
40g mentega
2 sudu besar jus limau Parutan kulit biji limau
40g mentega
2 sudu besar jus limau Parutan kulit biji limau
Cara-cara
1 putar (a) sehingga lembut dan gebu
2 campur (b) dan putar sehingga lembut dan tidak
berbintil-bintil
3 pukul (c) sehingga sebati semasa keledek masak masih
panas. Biarkan ia sejuk campurkan ke adunan tadi dan gaul rata-rata.
4 kaup dan balikkan bahan-bahan yang diayak (D) dan adun
sehingga sebati.
5 Tuang adunan ke acuan gugelhupf yang sudah disapu dengan
minyak dan tepung.
6 bakar pada suhu 180c selama 50-60 minit
7 setelah kek sejuk sapukan aising ke atas
Aising berhias atas
Campur gula aising dengan mentega lembut dan adun hingga
sebati. Tambah jus limau dan parutan kulit dan pukul hingga sempurna. Reneh
adunan di atas air panas untuk disapu rata-rata.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan